Sfaturi pentru vizitatori

SFATURI PENTRU TURISTI – Recomandate de SALVAMONT

●Informati-va despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, precum si despre starea vremii; Luati si o harta a zonei.
●Alegeti echipamentul, materialele si alimentele necesare, în functie de anotimp si de conditiile meteo, prevazând si situatii deosebite.
●Porniti devreme la drum, dar evitati sa plecati singur.
●Dozati-va fortele si respectati regulile de igiena si alimentatie la efort. ●Informati cabanierul, salvamontistii sau vecinii asupra traseului pe care doriti sa-l urmati si ora aproximativa de revenire.
●Alegeti traseele în functie de pregatirea celui mai slab membru al grupului.
●Nu parasiti poteca. Urmariti marcajele si indicatoarele de pe traseu.
●Respectati restrictiile impuse pe anumite portiuni ale traseului.
●În cazul aparitiei unor dificultati sau a înrautatirii vremii, retrageti-va la cel mai apropiat refugiu sau cereti ajutor. În nici un caz nu lasati în urma pe cei obositi sau accidentati.
●În caz de furtuna sau descarcari electrice parasiti imediat creasta si nu va adapostiti lânga stânci sau copaci singuratici. Daca în caz de ceata trimiteti în cercetare pe cineva, acesta nu trebuie sa se îndeparteze mai mult decât îl puteti auzi.
●Nu faceti zgomot si evitati locurile cu pericol de avalanse.
●Nu consumati bauturi alcoolice înaintea sau în timpul drumetiilor.
●În caz de accident reactionati prompt si eficace pentru a proteja si a asigura accidentatul.
●În caz de ratacire pastrati unitatea grupului. Ramâneti treji si constienti. Miscati-va pentru a preveni hipotermia. Anuntati SALVAMONTUL.
●Ajunsi la cabana, respectati timpul necesar de odihna pentru a putea executa în bune conditii programul pentru ziua urmatoare.

ECHIPAMENTUL MONTAN

●Pentru deplasare: bocanci (iarna), ghete (vara), parazapezi, îmbracaminte lejera (1 – 3 strate de la underwear/tricou la jacheta exterioara) care sa nu jeneze si in care sa nu transpirati, sapca/palarie si crema anti-UV, busola si harta zonei sau un ghid îndrumator, bidon de apa, briceag, fluier, lanterna (nu uitati bateriile de rezerva), chibrituri sau bricheta. Iarna: coltari, piolet, bete telescopice.

●Pentru vreme rea: pelerina sau o canadiana impermeabila, pulovar gros din lana, softshell sau fleece(polar), caciula si manusi.
●Pentru schimb: lenjerie si tricouri uscate (de regula protejate în pungi de nylon), sosete si încaltaminte de schimb.

●Trusa sanitara trebuie sa contina minim: dezinfectant, comprese sterile, fese de diferite marimi, fese elastice, câtiva plasturi, un unguent pentru dureri musculare sau articulare si unul antibiotic, pastile analgezice si antibiotice.
●Trusa de mici reparatii trebuie sa contina: ace, ata, nasturi, catarame.
●Nu uitati: actele, banii, telefonul mobil.

                     De unde imi pot procura echipament montan de calitate ?
●La sediul CLUBULUI MONTAN ROMAN din Piatra Neamt, Str. Stefan cel Mare 31, gasiti toata gama de echipamente montane autentice, de cea mai buna calitate, la pret de importator, testate de membrii clubului in munti din intreaga lume, din Carpati in Himalaya. Pe langa design deosebit, functionalitate, volum si greutate minime si utilizarea celor mai avansate materiale si tehnologii, produsele outdoor pe care le vei gasi la Clubul Montan Roman sunt realizate de producatori responsabili fata de mediul inconjurator. Principalul furnizor, compania VAUDE SPORT din Germania este un eco brand outdoor lider in Europa si in lume, cu produse certificate BlueSign, GreenShape, FairWear.
Contacte: equipment@mountain.ro, contact@everestshop.ro, tel/fax 0233-233567, tel 0744-913941.
●Va recomandam si urmatoarele magazine online:
MOUNTAIN SHOP: www.mountain.shopmania.biz
EVEREST SHOP: www.everestshop.ro

REGULI DE COMPORTARE IN ZONA MONTANA

●Respectati si protejati muntele ! Nu lasati „urme” pe unde treceti !

●Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele si indicatoarele !

●Respectati monumentele naturii si ariile protejate ! Nu le deteriorati !

●Nu aruncati deseurile în zona montana !

●Nu faceti focul în padure sau în zonele interzise ! Nu lasati focul nesupravegheat daca l-ati facut !

●Nu strigati si nu deranjati animalele salbatice ! Nu încercati sa le prindeti !

●Respectati orele de odihna ale vecinilor de cabana sau campare !

●Fiti pregatiti sa interveniti si sa oferiti primul ajutor celor care au nevoie !

●Orice turist sau practicant al sporturilor de munte aflat in zona montana este obligat sa respecte regulile zonei sau cele comunicate de catre custozi, rangeri, jandarmi, cabanieri sau salvamontisti.

SFATURI PENTRU PRIM-AJUTOR

 Plagile sau ranile produse prin caderi, lovituri, taieturi se curata cu antiseptic si se aplica un pansament steril.
Rosaturile se curata cu o solutie antiseptica dupa care se aplica un plasture.
Hemoragiile  se opresc cu un pansament compresiv.
Contuziile se îngrijesc prin aplicarea unor comprese reci si pansamente compresive imobilizatoare.
Entorsele cer asezarea în repaos a partii lezate, comprese reci si fasa elastica.
Fracturile si luxatiile necesita imobilizare în atele. La cele deschise se va opri mai întâi hemoragia cu un pansament steril compresiv.
Degeraturile usoare se vor trata prin frictionarea cu alcool a zonei afectate si înlaturarea cauzei degeraturii.
Insolatiile se trateaza cu aplicarea de comprese reci pe cap; persoana fiind transportata într-un loc racoros.
Muscaturile de vipera trebuie tratate cu calm, imobilizarea zonei afectate, lejerizarea hainelor si aplicarea de comprese reci (gheata). Se cere ajutor de specialitate. Nu încercati aspirarea veninului cu gura.
Daca sunteti surprins de o avalansa debarasati-va de rucsac si bete de schi si încercati sa va mentineti la suprafata prin miscari de înot, tintind extremitatea conului de avalansa.

ALERTARE IN CAZ DE URGENTA

    ● Telefonic, la Dispeceratul National Salvamont, la numarul de telefon   0725 826668   Cum îl retinem cel mai bine? Prin apasarea tastei „0” urmata de tastele literelor ce formeaza cuvântul „SALVAMONT”, rezulta numarul mai sus aratat la care va raspunde un operator al dispeceratului. Deci:
0 S A L V A M O N T
0 7 2 5 8 2 6 6 6 8
● Telefonic, mai puteti alerta la Dispeceratul National de Urgente la numarul unic   112   sau la orice numere afisate la centrele sau refugiile SALVAMONT din zona.
La anuntarea accidentului sau incidentului se vor preciza obligatoriu datele de identificare ale victimei, locul de producere, diagnosticul prezumtiv, conditiile meteo, ora producerii si datele persoanei care anunta. Dupa aceasta se va astepta în zona de semnal apelul de verificare sau eventualele indicatii sau lamuriri care îi pot fi solicitate ulterior.
● Ajutorul se mai poate solicita prin turisti sau la primul telefon, refugiu, canton, stâna, cabana sau orice alta asezare omeneasca.

   ● În cazul în care nu este nimeni prin preajma si nu dispunem de un telefon mobil mai exista o modalitate de alertare:   Cum se da alarma ?   Alarmarea, care înseamna si chemare în ajutor, se face prin lansarea în spatiu a 6 (sase) semnale pe minut, la intervale egale între ele, adica un semnal la zece secunde. Semnalele lansate pot fi: luminoase, acustice sau vizuale. Semnalele luminoase se pot realiza cu diferite mijloace; noaptea: prin emiterea celor sase semnale de lumina cu ajutorul lanternei, a unui felinar sau a oricarei surse luminoase, sau prin lansarea a sase rachete de mâna, la intervale de zece secunde; ziua: semnalele luminoase se pot improviza cu o oglinda ce reflecta razele soarelui sau cu rachete de semnalizare. Semnalele acustice se pot lansa prin tipete, fluieraturi (executate din gura sau cu fluierul – chiar unul improvizat).
FOARTE IMPORTANT: cele sase semnale, de orice natura ar fi ele se lanseaza fiecare la zece secunde, timp de un minut; între ele se face o pauza de un minut.   Cum se raspunde la semnalul de ajutor ?   Confirmarea ca semnalul de alarma a fost receptionat se face prin remiterea a 3 (trei) semnale pe minut: acustice, vizuale sau luminoase, fiecare lansate la douazeci de secunde unul de celalalt. Cel care cere ajutor trebuie sa continue sa dea semnale pâna cei ce vin sa-l ajute ajung lânga el, în acest fel accidentatul putând fi usor de reperat de salvatori.
FOARTE IMPORTANT: persoana care a receptionat semnalul de chemare în ajutor este obligat, dupa ce a raspuns celui care l-a lansat, sa alerteze imediat cea mai apropiata cabana, statie meteorologica, orice alta unitate care ar putea transmite mai departe alarma sau sa anunte grupurile cele mai apropiate de turisti care la rândul lor trebuie sa alerteze formatiile SALVAMONT.