Com. Bicazu Ardelean

Comuna Bicazu Ardelean este asezata in partea de nord-est a tarii, la sud-est de masivul Ceahlau, pe valea raului Bicaz, afluent important al Bistritei.

In cadrul judetului Neamt comuna este situata in partea de sud-vest pe drumul national 12 C, dinspre orasul Bicaz si se indreapta spre Lacu Rosu – Gheorghieni.

Ca vecini, comuna Bicazu Ardelean are la vest comuna Tulghes, ce apartine din punct de vedere administrativ judetului Harghita, la nord comunele Grinties si Ceahlau, la est comuna Tasca iar la sud comuna Bicaz Chei.

Din punct de vedere administrativ, comuna este compusa din trei sate si anume: Bicazu Ardelean, centrul comunei, situat pe ambele maluri ale raului Bicaz, Telec, care se intinde de-a lungul paraului Valea Jedanului si satul Ticos, asezat la confluenta paraului Ticos cu raul Bicaz.

Populatia comunei Bicazu Ardelean este de 4473 locuitori

Asezare Geografica

Comuna Bicazu Ardelean este asezata in Carpatii Orientali, zona centrala, la contactul mai multor masive muntoase cu caractere petrografice diferite: la sud muntii Bicazului, formati din calcare si marne, la nord Ceahlaul, format din conglomerate, la est muntii Tarcaului, formati din filis. Acest fapt face ca relieful comunei sa fie oarecum variat. Masivele calcaroase dau reliefului caracteristici conglomerate (piramide, colturi, polite etc.).

Legat de constitutia geologica ca si de reteaua hidrografica, relieful comunei apare fragmentat in mai multe masive distincte, separate de vai mai largi pe alocuri, care se ingusteaza merei pe masura ce ne apropiem de poalele muntilor. Dintre inaltimile care imprejmuiesc si domina aceasta localitate amintim: Varful Chicirea (1324 m), dealul Tosorog, Varful Verde (1342 m), Piatra Sura si Obcina Tiblei din Masivul Ceahlau, Varful Floarea (1011 m) din muntii Tarcaului.

In cadrul comunei se intalnesc numeroase forme de microrelief caracteristice fiecarei grupe petrografice: in masivele calcaroase apar pesteri (cazul pesterii de la Tosorog), figuri in roci de conglomerate, alunecari de teren la poalele muntilor Tarcau, pe valea Ticosului, conuri de dejectie (la confluenta paraielor cu raul Bicaz).

Comuna este dominata de valea larga a Bicazului cu caracterele ei montane, cu un regim hidrografic montan. Principalii afluenti ai Bicazului de pe teritoriul comunei sunt: paraul Jedan cu afluentul Bistra, paraul Tepeseni si paraul Chisirig pe stanga si paraul Ticos pe dreapta. In cadrul comunei, pe valea Tosorogului si a Bistrei se gasesc si izvoare cu apa minerala care nu sunt exploatate. Dintre acestea este exploatat numai izvorul Tosorog.

Clima

Din punct de vedere climatic, comuna se încadreaza in cadrul climatului temperat continental cu nuante montane. Iernile sunt friguroase, verile sunt racoroase. Precipitatiile cad tot timpul anului, cu doua usoare maxime (inceputul verii si iernii). Directia vantului este predominant vest si nord-vest. Fiind inconjurata de inaltimi, comuna este permanent bantuita de inversiuni termice.